Бившият енергиен министър Теменужка Петкова (ГЕРБ) обвини управляващите, че държат в

...
Бившият енергиен министър Теменужка Петкова (ГЕРБ) обвини управляващите, че държат в
Коментари Харесай

ГЕРБ с обвинения към КЕВР: Публикуваха заявленията за нови цени на ток и парно, цифри липсват -

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова (ГЕРБ) упрекна ръководещите, че държат в незнание обществото какви ще са новите цени на тока, парното и водата.

" Днес българското общество, всички ние, сме изправени пред следващото отнемане от правото на информация и правото да знаем какви цени ще плащаме  на електрическата сила, на топлинната сила и на водата през идващия отоплителен сезон - от 1 юли ", съобщи   Петкова в декларация от трибуната на Народното събрание.

Изказването й е във връзка оповестените през вчерашния ден заявки за желаните нараствания на цените на ток и парно от енергийните сдружения, в които съответните числа са заличени.

" Днешното ръководство на " Промяната " пристигна на власт със поръчката за гласност, бистрота, професионализъм и връщане на парламентаризма. За страдание, към днешна дата нито един от тези правила, нито една от тези поръчки, не е изпълнена ", добави тя.

Миналата седмица по време на изключително съвещание на парламентарната енергийна комисия ГЕРБ упрекнаха енергийния регулатор КЕВР, че бави публикуването на заявките за цените на ток и парно с 50 дни . Според ГЕРБ се готви нарастване на цените с сред 100 и 150%. Александър Йорданов от КЕВР удостовери, че, само че отхвърли обвиняванията, че регулаторът съзнателно бави публикуването на заявките. По думите му забавянето се дължи и на продължаващите DDoS офанзиви на уеб страницата на КЕВР. Той съобщи, че първо заявките би трябвало да бъдат подадени, а по-късно информацията би трябвало да се обработи и едвам по-късно да се разгласят цените. Ден по-късно още веднъж в комисията енергийният министър които не са доказани. Той акцентира, че енергийните сдружения може да изискат нарастване на цените, само че крайното решение е на КЕВР. 

Вчера вечерта някогашният енергиен министър Делян Добрев на ЕРП-тата, в които цените са заличени, а на тяхно място са изписани хиксове. По думите му регулаторът, който назова регулатора " КЕВР на Политическа партия ", крие цените.

" Така едно време криха и за повредата в Чернобил - да не тормозят народа. Язък им за западното обучение ", написа още той.

Днес от ГЕРБ повдигнаха тематиката и в зала, посредством декларацията на Петкова.

Тя съобщи, че заличаването на цените не се прави инцидентно. Петкова разяснява, че енергийните сдружения са подали заявките си още преди 31 март, а до през вчерашния ден те не са били оповестени.

" Вчера, след дълги размишления и пристрастености, на страницата на КЕВР се появи информация, разгласиха се заявките на енергийните предприятия...в тези заявки цени няма, те са заличени и на тяхно място стоят хиксове ", съобщи тя.

По думите ѝ в едно от заявките хиксовете са три, на друго - четири, а на последното - шест. Тя сподели, че обществото би трябвало да знае какво стои зад тези хиксове, тъй като цената я заплащат жителите. 

" От това по какъв начин се ръководи енергетиката, добиваме визия по какъв начин се ръководи страната от Вас през днешния ден - без гласност, без бистрота, непрофесионално и не в интерес и България и Българските жители. Дано смяната не продължи дълго ", заключи тя.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР